Getest: de New Balance FuelCell SuperComp SD-X v2

Gepubliceerd op 21 april 2023 om 19:15

Door sprinter Lasse Wiggemans.


Voor RunX Apeldoorn en Atletiekspikes.nl heb ik de ‘New Balance Fuelcell SD-x’-spike getest. Na een periode middellange afstanden te hebben gedaan ben ik sinds 2020 overgegaan naar sprintafstanden op recreatief niveau. In de afgelopen periode is er natuurlijk veel veranderd in de wereld van wedstrijdschoenen. Als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut is het ontiegelijk gaaf om deze ontwikkelingen van dichtbij te mogen ervaren en verschillende hardloopschoenen/spikes uit te proberen! In deze review lezen jullie mijn ervaringen over de SD-X spike van de Fuelcell lijn.

Van nature heb ik een erg smalle voet en heb ik veel moeite met het vinden van de juiste pasvorm. Het liefste heb ik geen sokken aan in mijn spikes maar dat lukt eigenlijk nooit zonder een spike die een halve maat tot een maat te groot is. Mijn tenen en ikzelf waren blij verrast dat dit wel lukte met deze spike! Waarschijnlijk heeft dit te maken dat het bovenwerk over elkaar heen te vouwen is. Dit hoeft niet perse natuurlijk dus ik denk dat deze schoen ook geschikt is voor atleten met een bredere voet.

Tijdens het sprinten viel me gelijk op dat de spike erg licht is. Dit komt mede door de punten die zijn ingebouwd in de zool. Een keerzijde hiervan is dat ze niet te vervangen zijn, maar voor mij persoonlijk maakt dat niets uit (nu raak ik ze namelijk ook niet kwijt tijdens het sprinten 😁). De dikte van de tussenzool op de bal t/m de start van de holling van de voet was wel even wennen. Hierdoor voelt de spike wat onwennig aan bij de acceleratie. Om deze reden zou ik deze spike niet gebruiken voor een 60 meter. Bij een langere lactaat training kan ik deze spike niet meer weg denken (afstanden tussen 100-500 meter). Van nature ben ik een lichte loper en door de foamzool in deze schoen heb ik het gevoel alsof ik op wolkjes loop. De carbon plaat laat toe dat ik reactief genoeg kan zijn om vooruit te komen. Deze spike is dan ook de meest gebalanceerde spike waarop ik heb gelopen.

De New Balance FuelCell zelf ervaren?